• lesleyvandurme

Gaandeweg tijdens mijn zoektocht en worstelingen zijn er raadgevingen, verhalen, zinnetjes die me helpen mijn evenwicht terug te vinden. Zo is er het verhaal van de geit dat ik een hele tijd terug ergens in een happinez gelezen heb geloof ik.

Een man is ten einde raad en wordt gek van zijn huis, zijn 7 kinderen, het is een complete ravage en alles is super chaotisch. Hij komt een oude man tegen en vertelt hierover. De man geeft hem een geit en zegt dat deze geit alles gaat oplossen.

Hij neemt de geit mee naar huis en dat beest zorgt voor nog meer drukte, rommel, enfin zijn haren komen nog meer naar boven. Hij brengt de geit terug naar de oude man en komt terug thuis. Alles valt weer op zijn plek, hij ruimt het huis op, de kinderen zijn veel rustiger dan met de geit in huis en hij denkt: "Zalig zo zonder die geit".

Sinds een aantal maanden hebben we wel wat pech gehad met ons huis. Sinds 4 jaar wonen we in Berlaar in wederom een oud huis dat we terug aan het renoveren zijn. In de tuin staat De Maalderij. In januari hebben we stormschade gehad en is een deel van de gevel terechtgekomen op ons nieuwe terras. Een ravage was het, maar gelukkig is er niets op ons of onze kinderen terechtgekomen en is alles verzekeringsgewijs in orde. Met de organisatie van een zomerbar heb je ook de handen vol, we kunnen aftellen. Maar ken je dat dat alles maar opschuift en tegenvalt, een grasmachine die stuk is en dat gras dat blijft maar groeien! Een man van de krant komt om foto's te nemen maar je moet nog plantjes zetten, alles opruimen, het gras dan maar met het gewone grasmachine afdoen puf puf in 30°, een riolering die ook nog eens verstropt zit waardoor je 10 dagen niks door je gootsteen kunt kappen, geen werkende vaatwasser en wasmachine want alles loopt over. Met een gezin van 5 en receptjes die uitgetest moeten worden.... Enfin.

En toen was er gisteren... Het gras gemaaid, het puin weg, de riolering gemaakt, eindelijk iets kunnen uitkappen in die gootsteen ipv in de plantjes, afwassen, joepie!

Ik kom in de tuin en we keren al het lange gras bijeen en jongste zoon is dolgelukkig met de kruiwagen aan het meehelpen. Ik haal het "lelijke" onkruid weg waar we wilde planten gezaaid hebben. Onze tuin en alles waar we zo hard aan gewerkt hebben ontroert me. En opeens voel ik een intense dankbaarheid en geluk.

De geit is weer weg....


35 keer bekeken0 reacties
  • lesleyvandurme


Yes! Mijn eerste blogbericht is een feit. Ik heb me er lang tegen verzet omdat ik vooral niet te veel aan mijn computer wil zitten en vooral wil MAKEN natuurlijk. Maar op zich is het natuurlijk wel het ultieme middel om bedenkingen, recepten, hersenspinsels en mijmeringen op te delen want ja instagram is voor beelden en fb voor nog iets anders. En dus dit ook voor inhoud.


Sinds 1,5 jaar maak ik dit wasmiddel en gebruik enkel dit. Ik koop dus sindsdien geen wasmiddel meer, dit scheelt serieus in de portemonne, je hebt geen verpakking want je hergebruikt telkens dezelfde flessen. Je kleding verslijt zo hard niet want het is niet zo agressief als andere middelen. En het is ook nog eens veel beter voor het milieu. En alles zelf maken is nu eenmaal wat ik graag doe. Kortom niets dan voordelen!

Ik maak dus telkens 5 liter in 1 keer, zo hoef ik maar om de paar maanden te maken. Ja hoor zo lang doe ik ermee. Best ook geen halve fles in je wasmachine kappen per wasbeurt, is echt niet nodig. Ik doe dit in het vakje voor vloeibaar wasmiddel.

Heb je echt serieuze vlekken of wordt je witte was een beetje dof, dan kun je hem best weken in een emmer waar je een schepje soda kristallen in doet, doe hier heet water bij zodat de soda oplost.


Nu aan de slag!

Nodig:

- 100 gr geraspte Marseillezeep

- 5 liter water

- 5 lege, zuivere glazen flessen

- 50 gr. soda kristallen

- een kookpot waar 5 liter water in kan

- trechter

- eventueel etherische olie voor een fris geurtje (lavendel is spelen op safe, maar altijd goed)


Zet je pot op het vuur met 5 liter water erin. Verwarm dit en doe de geraspte zeep erin. Af en toe roeren tot dit is opgelost. Voeg hierna de soda kristallen toe en laat even koken.

Giet door middel van een trechter in de flessen en laat afkoelen. Ik doe in elke fles een 15 druppeltjes etherische lavendelolie. Vind je dit te slap of te sterk van geur, dan pas je dit aan naar believen. Geen half flesje natuurlijk.

De fles schudden voor gebruik, je zult zien dat dit te dik is als je het niet doet en komt er 1 gulp uit je fles.


Have fun! En vooral goe wassen met zelfgemaakt wasmiddel, YES!

Je kunt natuurlijk je fles ook nog opleuken met een label erop wel handig als je 's morgens geen zeep wil proeven ipv dat appelsapje ofzo.


83 keer bekeken2 reacties