• lesleyvandurme

Mei plasticvrij - Maak zelf je wasmiddelYes! Mijn eerste blogbericht is een feit. Ik heb me er lang tegen verzet omdat ik vooral niet te veel aan mijn computer wil zitten en vooral wil MAKEN natuurlijk. Maar op zich is het natuurlijk wel het ultieme middel om bedenkingen, recepten, hersenspinsels en mijmeringen op te delen want ja instagram is voor beelden en fb voor nog iets anders. En dus dit ook voor inhoud.


Sinds 1,5 jaar maak ik dit wasmiddel en gebruik enkel dit. Ik koop dus sindsdien geen wasmiddel meer, dit scheelt serieus in de portemonne, je hebt geen verpakking want je hergebruikt telkens dezelfde flessen. Je kleding verslijt zo hard niet want het is niet zo agressief als andere middelen. En het is ook nog eens veel beter voor het milieu. En alles zelf maken is nu eenmaal wat ik graag doe. Kortom niets dan voordelen!

Ik maak dus telkens 5 liter in 1 keer, zo hoef ik maar om de paar maanden te maken. Ja hoor zo lang doe ik ermee. Best ook geen halve fles in je wasmachine kappen per wasbeurt, is echt niet nodig. Ik doe dit in het vakje voor vloeibaar wasmiddel.

Heb je echt serieuze vlekken of wordt je witte was een beetje dof, dan kun je hem best weken in een emmer waar je een schepje soda kristallen in doet, doe hier heet water bij zodat de soda oplost.


Nu aan de slag!

Nodig:

- 100 gr geraspte Marseillezeep

- 5 liter water

- 5 lege, zuivere glazen flessen

- 50 gr. soda kristallen

- een kookpot waar 5 liter water in kan

- trechter

- eventueel etherische olie voor een fris geurtje (lavendel is spelen op safe, maar altijd goed)


Zet je pot op het vuur met 5 liter water erin. Verwarm dit en doe de geraspte zeep erin. Af en toe roeren tot dit is opgelost. Voeg hierna de soda kristallen toe en laat even koken.

Giet door middel van een trechter in de flessen en laat afkoelen. Ik doe in elke fles een 15 druppeltjes etherische lavendelolie. Vind je dit te slap of te sterk van geur, dan pas je dit aan naar believen. Geen half flesje natuurlijk.

De fles schudden voor gebruik, je zult zien dat dit te dik is als je het niet doet en komt er 1 gulp uit je fles.


Have fun! En vooral goe wassen met zelfgemaakt wasmiddel, YES!

Je kunt natuurlijk je fles ook nog opleuken met een label erop wel handig als je 's morgens geen zeep wil proeven ipv dat appelsapje ofzo.


83 keer bekeken2 reacties